F&M Accountancy - Denkt flexibel met de focus op mensen

U wilt de btw op uw zonnepanelen terug!

Heeft u als particulier op uw woning of als vereniging van eigenaren (VVE) zonnepanelen laten plaatsen? Indien u het onderstaande formulier invult, zullen wij de btw op de zonnepanelen zo snel mogelijk voor u terugvragen! Voor slechts € 125 exclusief btw regelen wij een btw-nummer, een ontheffing van administratieve verplichtingen en doen wij voor het jaar van aanschaf de btw-aangifte. Wij maken hierbij gebruik van de gunstige regeling in het besluit, door het forfait toe te passen.

Bij het invullen van het formulier verklaart u deze naar waarheid te hebben ingevuld. U gaat bovendien akkoord met de algemene voorwaarden van Maatschap F&M Accountancy.

Terugvragen btw
In de vragen en antwoorden van de Belastingdienst wordt een onderscheid gemaakt tussen geïntegreerde zonnepanelen (die naast het leveren van energie ook de functie vervullen van dakbedekking) en niet-geïntegreerde zonnepanelen (die alleen dienen om energie op te wekken). Meestal gaat het om niet-geïntegreerde zonnepanelen. Heeft u wel geïntegreerde zonnepanelen, dan verwijzen wij u voor de btw-gevolgen naar de vragen en antwoorden.

Wanneer u investeert in niet-geïntegreerde zonnepanelen, kunt u in principe de volledige btw op de aanschaf in aftrek brengen. Maar het is in de praktijk erg moeilijk om de verschuldigde btw vast te stellen. U zou dan precies moeten nagaan hoeveel energie u levert aan de energiemaatschappij. Hiervoor is een vereenvoudigde regeling in het leven geroepen. U kunt namelijk gebruik maken van een zogenaamd forfait.

In de praktijk is vaak niet vast te stellen hoeveel stroom u over een bepaalde periode terug levert aan een energiemaatschappij. Mede in afwachting van ontwikkelingen in Europees verband, mag u daarom voorlopig forfaitaire bedragen hanteren. Dit forfait-bedrag kunt u dus als verschuldigde belasting op uw aangifte vermelden. De forfaitbedragen zijn afhankelijk van het opwekvermogen van de zonnepanelen.

Opwekvermogen in Wattpiek per jaar - Forfait
0 - 1.000€ 20,-
1.001 - 2.000€ 40,-
2.001 - 3.000€ 60,-
3.001 - 4.000€ 80,-
4.001 - 5.000€ 100,-
5.001 - 6.000€ 120,-
6.001 - 7.000€ 140,-
7.001 - 8.000€ 160,-
8.001 - 9.000€ 180,-
9.001 - 10.000€ 200,-

LET OP: Als u gebruik maakt van deze forfaits mag u geen btw in rekening brengen aan uw energiebedrijf.

Voorbeeld casus

Voor de aanschaf en installatie van niet-geïntegreerde zonnepanelen betaalde u een btw-bedrag van (bijvoorbeeld) € 950. De zonnepanelen zijn niet-geïntegreerd, waardoor u het hele btw-bedrag als voorbelasting in aftrek mag brengen. De zonnepanelen hebben een capaciteit van 2.600 kWh.

Recapitulatie ten behoeve van de BTW-aangifte:
Verschuldigde btw: € 60,-
Voorbelasting:€ 950,-
Terug te ontvangen btw:€ 890,-


Wat moet u doen voor de volgende jaren?
De kleine-ondernemersregeling (hierna: KOR) zorgt er voor dat u op jaarbasis geen btw hoeft te betalen. Als eigenaar van de zonnepanelen blijft u namelijk hoogstwaarschijnlijk onder de grens van € 1.345. Dankzij de werking van de zogenoemde KOR hoeft u pas daadwerkelijk BTW te gaan betalen als het saldo BTW-bedrag over een kalenderjaar hoger is dan € 1.345. U kunt dan bij de Belastingdienst een verzoek indienen om ontheffing van uw administratieve verplichtingen.

LET OP: bent u al btw-ondernemer, dan geldt bovenstaande niet zonder meer. Door het plaatsen van zonnepanelen kan het juist zijn dat u niet langer meer gebruik kunt maken van de KOR. Of dat u in het jaar van aanschaf juist wel door deze investering in aanmerking komt voor de KOR. Overleg daarom altijd even met uw adviseur.

Wilt u op de hoogte blijven?
U kunt zich linksonder op de website aanmelden voor de digitale nieuwsbrief van F&M Accountancy. Na uw aanmelding krijgt u het nieuws op financieel en fiscaal terrein automatisch toegestuurd. Wilt u op de hoogte gehouden worden als er ontwikkelingen zijn op het gebied van btw en zonnepanelen, vragen wij u vriendelijk om even een mailtje met uw contactgegevens onder vermelding van 'btw zonnepanelen' naar frank@fm-accountancy.nl te sturen.

Heeft u naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen? Neem dan gerust contact op met F&M Accountancy.
 • Aanvraagformulier:

 • / / Pick a date. • Indien u deze aanvraag indient, zullen wij de BTW op de zonnepanelen zo snel mogelijk voor u terugvragen! Voor slechts € 125 exclusief BTW zullen wij de volgende zaken voor u regelen*:

     > aanvragen van een BTW-nummer;
     > aanvragen van een ontheffing van administratieve verplichtingen;
     > het doen van aangifte omzetbelasting voor het jaar van aanschaf.

  *Wij maken hierbij gebruik van de gunstige regeling in het besluit, door het forfait toe te passen.

  Bij het invullen en versturen van deze aanvraag verklaart u deze naar waarheid te hebben ingevuld en de opdracht aan F&M Accountancy te geven. U gaat bovendien akkoord met de algemene voorwaarden van maatschap F&M Accountancy.